“HOE LANG MOET JE DOORGAAN MET HET VERDRAGEN VAN PIJN, ALS JE NOG VOLOP IN HET LEVEN STAAT?”

Petra de Kuiper-Basset
Patiënt, Praktijk GCM Fysiotherapie

Lees verder

Petra de Kuiper-Basset heeft als patiënt deelgenomen aan het artroseproject: ‘Betere Artrosezorg in Noordwest Utrecht’. Samen met KetenzorgNU, het Antonius Ziekenhuis, de Sint Maartsenkliniek, KNGF, Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra en Zorgbelang Inclusief werkt Raedelijn aan betere artrosezorg in de regio Noordwest Utrecht waarbij ervaringen van de patiënt het uitgangspunt voor verbetering zijn. Stepped care is de medisch inhoudelijke leidraad en positieve gezondheid de basis voor de manier van werken. Het verhaal van Petra raakt ons omdat zij als geen ander kan vertellen hoe het is om met artrose te leven en welke rol en betekenis zorgverleners daarbij kunnen spelen”, vertellen Katinka Visscher en Marieke de Jong van Raedelijn. “We vinden het belangrijk om vanuit patiëntervaringen te werken en zichtbaar te maken hoeveel je over en weer, patiënten en professionals, van elkaar kunnen leren. Daarom delen we het verhaal van Petra de Kuiper-Basset in dit magazine.”

Petra de Kuiper-Basset: “Ik denk dat het belangrijk is dat patiënten worden meegenomen in het proces en de overwegingen en de mogelijkheden. Hoe lang moet je doorgaan met het verdragen van pijn, als je nog volop in het leven staat?” Petra de Kuiper-Basset is sportinstructrice op een sportschool. Sinds haar 45ste heeft ze last van artrose en sinds 2011 heeft Petra een heupprothese.
Petra: “In de toekomst zal mijn linker heup ook zeker vervangen worden. Ik stel dit uit omdat het eigenlijk best wel goed gaat sinds mijn rechter heup door een prothese vervangen is. Ik wacht tot het zo pijnlijk is dat ik denk “nu gaat het niet meer”. Dat is persoonlijk, ik stel de operatie het liefst zo lang mogelijk uit. Maar het moet wel binnen de pijngrens blijven. Ik vind het belangrijk dat er naar mijn persoonlijke afwegingen geluisterd wordt.

Mijn fysiotherapeut nodigde mij uit om deel te nemen aan het samenwerkingsproject ‘Betere Artrosezorg in Noordwest Utrecht‘. Hierdoor kwam ik in gesprek met andere artrosepatiënten, en met de huisarts, fysiotherapeut en orthopeed. We bespraken het leven met artrose waarin fysieke pijn een grote rol speelt. Daarnaast hadden we het over verbeterpunten in relatie tot het proces wat je als artrosepatiënt doormaakt. Toen ik bij de huisarts aanklopte met artroseklachten kreeg ik alleen een doos pijnstillers mee naar huis. Er bestond nog geen nauwe samenwerking tussen patiënt, huisarts, fysiotherapeut en de orthopeed.

“Eerst samen onderzoeken en overleggen én natuurlijk de patiënt bij elke stap betrekken.”

Tegenwoordig word je ook doorverwezen naar een fysiotherapeut en wordt er gekeken of oefeningen kunnen helpen de pijn te verminderen. Wat ik erg belangrijk vind, is dat de pijn erkend wordt. Voor mijn gevoel werd de pijn in ‘mijn tijd’ gebagatelliseerd. ¨Neem maar wat pijnstillers”, was toen het antwoord op mijn pijnklachten. Door dit samenwerkingsproject zien we dat professionals zich afvragen wat zij van ons, de patiënten, kunnen leren. Dat vind ik grandioos.

Ik denk dat het belangrijk is dat patiënten worden meegenomen in het proces en de overwegingen en de mogelijkheden. Er hoeft niet meteen een nieuwe knie of heup in. Eerst samen onderzoeken en overleggen én natuurlijk de patiënt bij elke stap betrekken. Dit voorkomt dat je als patiënt niet uit angst wegblijft bij de huisarts en daardoor te lang met pijn moet leven. Met dit project hoop ik dat we deze informatie kunnen verspreiden en daarmee andere artrose patiënten kunnen helpen de volgende stap te zetten.”

Petra de Kuiper-Basset (artrosepatiënt), René Speelman (fysiotherapeut), Aviva Nethe (Zorgbelang), delen ieder vanuit eigen perspectief hun kijk op het artroseproject: ‘Betere Artrosezorg in Noordwest Utrecht.’

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden