“IK WIST NIET WAT ER MIS WAS MAAR HAD VEEL BEHOEFTE OM GEHOORD TE WORDEN”

Patricia Broos
Patiënt, Julius Gezondheidscentrum Leidsche Rijn

Lees verder

Patricia Broos heeft als patiënt ‘het andere gesprek’ met haar huisarts ervaren. Met huisarts Karolien van den Brekel, Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum, werkt Raedelijn samen aan de scholing voor professionals: ‘Voer het andere gesprek’. De doelstelling van ‘het andere gesprek voeren’ is om eigen regie van patiënten te bevorderen en om goed samen te werken partners met uit de wijk: welzijn en sociaal. “Het verhaal van Patricia inspireert mij omdat zij heel open vertelt over wat het andere gesprek haar brengt”, vertelt Marieke de Jong van Raedelijn. “Ze vertelt over de inzichten die ontstonden tijdens het gesprek en over hoe ze hier in haar eigen situatie mee verder is gegaan.” Wat het effect is van ‘een ander gesprek’ is soms lastig onder woorden te brengen. Daarom deelt Raedelijn het verhaal van Patricia.

Patricia Broos:”De gezondheidszorg, ik heb me veel in dit veld bewogen. Inservice-opgeleid als A-verpleegkundige, een intensive care opleiding gevolgd, in de wondzorg beland en uiteindelijk een master in Zorgtraject Ontwerp afgerond. Ruim vier jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen, samen met een kennis hebben we een maatschap opgezet om advies te geven over de organisatie van wondzorg aan instellingen, vooral verpleeghuizen.”

“Met mijn huisarts voerde ik een goed gesprek vanuit de principes Positieve Gezondheid.”

“Als je als zorgverlener niet goed voor jezelf zorgt kun je ook niet goed voor anderen zorgen”

Tot afgelopen jaar, toen heb ik bij de huisarts aangeklopt. Ik had teveel hooi op mijn vork genomen en zat niet lekker in mijn vel. Er werd door de praktijkassistente meteen een dubbel consult ingeroosterd. Ik voelde me serieus genomen. Mijn huisarts voerde een gesprek aan de hand van het Spinnenwebmodel Positieve Gezondheid. Een model om met patiënten te praten over hoe zij zelf hun gezondheid ervaren.

Wat mij aantrekt tot dit model is dat je over onderwerpen komt te spreken die je normaal gesproken niet makkelijk aansnijdt. Denk aan zelfbeeld, zingeving en maatschappelijk participeren. Ik scoorde overal hoog behalve op het punt nachtrust: ik sliep niet goed. Dat ik overwerkt was zag je niet terug in het Spinnenweb, toch ben ik blij dat mijn huisarts deze tool gebruikte. Het voelde als een aangrijpingspunt, als een kader, waardoor we onderwerpen bespreekbaar konden maken.

Ook mijn zoon (tiener) heb ik het Spinnenweb laten invullen en kon daardoor op een andere manier met hem in gesprek. Met name over het stukje zelfbeeld waarbij hij zichzelf een ruim voldoende gaf. Voor mij was tijd een groot deel van de genezing. Ik ben nog steeds aan het zoeken, wat wil ik weer gaan oppakken als ondernemer of toch op zoek naar een vaste baan? Misschien wil ik zelf wel met het Spinnenweb aan de slag, binnen kwaliteitsverbeterprojecten in de zorg, bij zorgverleners. Als je als zorgverlener niet goed voor jezelf zorgt kun je immers ook niet goed voor anderen zorgen.”
Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden