“HOE STAAT HET VOLGENS DE BEWONERS ZELF MET HUN GEZONDHEID, WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE PROBLEMEN EN WELKE ZORG IS ER NODIG?”

Marielle Jambroes
Arts Maatschappij & Gezondheid, afdelingshoofd van UMC Utrecht Public Health department

Lees verder

Samen met Mariëlle Jambroes, afdelingshoofd Public Health department UMC Utrecht, werkt Raedelijn aan het initiatief ‘de Modelwijk Leidsche Rijn: een ontwikkelomgeving waarin je dingen kan uitproberen om de zorg te verbeteren’. “De rol van de afdeling public health in dit project is bijzonder: geneeskundestudenten lopen een week mee met buurt- en wijkteams, zodat zij beter weten wie er in de wijk leeft en welke vragen er spelen”, vertellen Matthijs en Mona van Raedelijn. “Het daadwerkelijk ophalen van en aansluiten bij vragen die leven bij inwoners van een specifieke wijk vinden we essentieel, daarom delen we graag dit initiatief.”

Mariëlle Jambroes: “Vanuit THINC zijn we druk bezig met innovaties in de gezondheidszorg. Eén van de samenwerkingsprojecten is het project Modelwijk Leidsche Rijn, ook wel Living Lab Leidsche Rijn genoemd. Je kunt het zien als een geografisch afgebakend gebied waarbinnen we gezondheid monitoren, innovaties inzetten en het effect daarvan meten.

“We streven naar een wijk waar ruimte is voor brede samenwerking tussen transdisciplinaire partners.”

In de Modelwijk werken we samen met verschillende partners rondom het thema zelfmanagement, eigen regie en gezondheid. Nadrukkelijk mét de bewoners zelf, maar daarnaast met de huisartsen van Julius Gezondheidscentra Leidsche Rijn, Raedelijn en de Gemeente Utrecht. We streven naar een wijk waar ruimte is voor brede samenwerking tussen partners (transdisciplinaire samenwerking). Waar we ontwikkelingen kunnen stimuleren en evalueren. De gezamenlijke ambitie, het enthousiasme en het doorzettingsvermogen van ons team, om van dit project een succes te maken is heel bijzonder. Elke partner heeft zijn eigen inbreng. Wat de rol van de afdeling public health in dit project uniek maakt is het onderwijs: dat wij geneeskundestudenten een week mee laten lopen met de buurt- en wijkteams.

Hierdoor maken studenten van dichtbij mee wie er in de wijk leeft en wat er speelt. Zo leren ze mensen kennen die normaal gesproken weinig toegang hebben tot ‘participatie-tafels’, onderzoeken of vragenlijsten. Omdat we studenten de kans geven om bewoners met verschillende hulpvragen van dichtbij te ontmoeten, biedt dit verdere mogelijkheden om de zorg van de toekomst te verbeteren. Verder vind ik het ook bijzonder om vanuit UMC Utrecht heel actief met de wijk bezig te zijn. Gezondheid in de wijk is enorm aan het toenemen.
We weten steeds meer over determinanten die in de wijk van belang zijn voor gezondheid. Steeds meer zorg verschuift vanuit het ziekenhuis naar de wijk. Dat betekent dat die omgeving ook steeds belangrijker wordt voor preventie. En daarin geloven wij in de ontwikkelomgeving, zoals Modelwijk Leidsche Rijn, waarin je dingen kunt uitproberen zonder zeker te weten of ze werken, maar wel samen de intentie en het enthousiasme deelt om dat te onderzoeken.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden