“HET IS FIJN WANNEER IEMAND JE BEGRIJPT EN DE TIJD VOOR JE NEEMT.”

Irene Groenewegen
Huisarts, Mariahoek aan de Singel

Lees verder

Samen met Gezondheidscentrum Mariahoek in Utrecht zijn we een samenwerking aangegaan op persoonsgerichte zorg. In de eerste gesprekken die we hadden met Irene Groenewegen, huisarts in het centrum gaf zij aan: “Elke dag probeer ik persoonsgericht te zijn, in elk consult. Door ermee bezig zijn kun je breder kijken. Het is van deze tijd.” Raedelijn heeft samen met Irene ‘ruimte’ gemaakt om met professionals en patiënten te experimenteren met persoonsgerichte zorg. Niet vanuit plannen maar vanuit de eigen eerste stappen. “Het afgelopen jaar hebben verschillende experimenten plaatsgevonden waarbij we samen elke keer gekeken hebben naar het versterken van de beweging naar persoonsgerichte zorg” vertelt Matthijs Zwier van Raedelijn.

Irene Groenewegen: “Het is voor mij een voorwaarde, dat ik de ander echt kan en wil horen. Ik streef ernaar om de behoeften van mijn patiënten boven water te krijgen. Met dit streven in mijn achterhoofd, ben ik met het gezamenlijk medisch consult (GMC) aan de slag gegaan. Een GMC is een consult in de aanwezigheid van andere patiënten met hetzelfde ziektebeeld.

We zitten met zijn allen in een ruimte en patiënten hebben één voor één de tijd om vragen te stellen terwijl de rest luistert. Het idee achter een GMC is dat de patiënt persoonlijk de tijd krijgt om vragen te stellen maar ook van anderen en hun vragen leert. We doen geen onderzoeken, we hebben ook geen labuitslagen. Het is een onderlinge uitwisseling: wat wil jij weten over jouw aandoening?

Samen met Raedelijn kijken we of we meer consulten in de GMC-vorm kunnen gieten. Ik denk dat het nuttiger is dan patiënten individueel op gesprek te laten komen en keer op keer hetzelfde verhaal af te draaien. Op een normaal consult hebben patiënten tien minuten de tijd. Bij een GMC heeft de patiënt anderhalf uur toegang tot kennis omdat je ieders vragen en de antwoorden daarop hoort.

Het is je soms best moeilijk voor te stellen, als niet-patiënt-zijnde, hoe waardevol dat kan zijn. Tijd doorbrengen met anderen in dezelfde situatie in plaats van eindeloos op het internet zoeken. Is dit echt de laatste sessie, komen er nog meer van dit soort consulten? Dit soort vragen krijg ik regelmatig na een GMC. Mensen vragen naderhand ook vaak of ze nog in contact met elkaar kunnen blijven. Dat vind ik heel waardevol.”

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden