“ER ZIJN TWEE WERELDEN: DIE VAN DE PATIËNT EN DIE VAN DE PROFESSIONAL, DIE ELKAAR NORMAAL ALLEEN TIJDENS CONSULTEN ONTMOETEN”

Aviva Nethe
Adviseur, Zorgbelang Inclusief

Lees verder

Aviva Nethe is als adviseur van Zorgbelang Inclusief betrokken bij het artroseproject: ‘Betere Artrosezorg in Noordwest Utrecht.’ Samen met KetenzorgNU, het Antonius Ziekenhuis, de Sint Maartsenkliniek, KNGF en Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra werkt Raedelijn aan betere artrosezorg in de regio Noordwest Utrecht waarbij ervaringen van de patiënt het uitgangspunt voor verbetering zijn. Marieke de Jong en Katinka Visscher: “Het verhaal van Aviva Nethe willen wij delen omdat zij steeds opnieuw een setting creëert waarin patiënten kunnen delen wat hun nader aan het hart ligt ten aanzien van de zorg die zij ontvangen. Dit levert bij zorgverleners en patiënten veel inzichten op.” 

Aviva Nethe: “Wanneer er behoefte is aan ondersteuning bij betere zorg, word ik ingeschakeld. En dan probeer ik vanuit de patiënt te kijken. Ik leg contacten met patiënten en organiseer gesprekken met zorgverleners. Zodoende probeer ik het perspectief vanuit de zorgvraag te onderzoeken: wat zijn de opvattingen en belevingen van de zorgvragende? Ik ondersteun professionals door hen handvatten te geven om dichter tot de zorgvragende te komen.

“Vaak krijgen ze al pratend meer overzicht en uitzicht op een verbetering.”

“Door middel van een goede dialoog wordt duidelijk wat echt aan het hart ligt.”

Ik ben me er nu pas van bewust dat er veel meer mensen met artrose rondlopen’, dat zei een patiënt laatst. Ook hoorde ik de opmerking:  ‘In het dagelijks leven praat ik er nooit met iemand over.’ Het is heel belangrijk dat mensen hier de ruimte ervaren om te communiceren.

Goede samenwerking heeft een synergetisch effect, dat is mijn ervaring in het artrose traject, 1 + 1 = 3. We hoeven niet een heel circus op te zetten, uiteindelijk moeten mensen het ook zelf doen. Maar ik geloof wel dat, in het belang van de patiënt, het goed is om er moeite voor te doen en de lijntjes kort te houden.”

Aviva Nethe (Zorgbelang), René Speelman (fysiotherapeut) en Petra de Kuiper-Basset (artrosepatiënt) delen ieder vanuit eigen perspectief hun kijk op het artroseproject: ‘Betere Artrosezorg in Noordwest Utrecht.’

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

Google+

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden