Huisartsen kunnen bijvoorbeeld afspraken maken met ziekenhuizen over efficiënt verwijzen en terugverwijzen of medisch specialisten die in de eerstelijnspraktijk of het gezondheidscentrum komen voor advies en consultatie. Dit voorkomt onnodige zorg in de tweede lijn. Ook slimme alternatieven aanbieden in de eerste lijn, het bevorderen van zelfmanagement van de patiënt en in samenwerking met de gemeente insteken op preventie zijn voorbeelden om het gebruik van zorg te verbeteren en de doelmatigheid te bevorderen en daarmee een stijging van de zorgkosten voorkomen.
“Elkaar leren kennen is de basis voor samenwerking en samenwerking is de basis voor substitutie”, zegt adjunct-directeur Yvette Koense. “De laatste twee jaar zien we dat de zorg in het algemeen en vooral huisartsen en ziekenhuizen zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking. Er ontstaan bijvoorbeeld meekijkconsulten, transmurale centra en zorgpaden. De zorg ontwikkelt zich steeds meer over en door de lijnen heen, in plaats van in één lijn; daardoor zijn ziekenhuizen ook steeds vaker, samen met de eerste lijn, mede opdrachtgever van onze projecten.”
Recent is Raedelijn bijvoorbeeld gestart met een project in Weesp. Daar verkennen eerste en tweede lijn mogelijkheden voor transmurale samenwerking.
“Elkaar leren kennen is de basis voor samenwerking en samenwerking is de basis voor substitutie”
Meer informatie
Heeft u vragen over substitutie of over samenwerking tussen eerste en tweede lijn? Neem contact op met team eerste en tweede lijn.
Google+