“Over het algemeen hebben mensen niet zoveel affiniteit met bewegen en hebben ze een stok achter de deur nodig,” zegt Caspar Tittse. “Ik zoek altijd naar waar de energie bij de ander zit en daar zet ik op in. Bijvoorbeeld ‘ik wil weer met mijn kleinkind kunnen spelen of achter de wandelwagen lopen’. Dat is een mooi doel om voor te werken. En dat vinden mensen heel prettig, als ze gevangen worden in doelen die heel dicht liggen bij henzelf liggen. Daar worden mensen echt blij van.”
Rol van coach
“In de rol van fysiotherapeut, praktijkondersteuner of huisarts ben je meer een coach dan dat je heel erg technisch met je beroep bezig bent. Het gaat om inzicht geven. En de manier waarop je je eigen bevlogenheid inbrengt en dat het overslaat op anderen. Maar ook kennis is belangrijk. Ik geef veel voorlichting. Op het moment dat mensen weten hoeveel bewegen eigenlijk teweeg brengt in hun lichaam zijn ze vaak verbaasd.”
KeiVitaal is bedoeld voor mensen met overgewicht, chronische ziekte en lage gezondheidsvaardigheden. Het gaat vaak om mensen die keer op keer terugkomen op het spreekuur bij de huisarts en niet aan hun leefstijl werken omdat er geen passend aanbod is. Casper Tittse: “Het beeld van mensen met overgewicht ‘de domme dikke groep’ is dat ze moeilijk te motiveren zijn. Mijn ervaring is he-le-maal niet zo. Het is meer zo dat ze schromen om in de sportschool te gaan bewegen. Elke keer worden ze aangesproken op hun gewicht. Ik vraag mensen altijd wat ze zelf belangrijk vinden. Als zij het niet hebben over hun gewicht, maar over functie ‘ik wil weer dat of dat kunnen’ dan begin ik ook niet over gewicht.”
Aansluiting met de buurtsportcoach
“Op het moment dat ze meegenomen worden met het programma, raken ze enthousiast en na drie maanden willen ze niet meer stoppen.
“Ik zoek altijd naar waar de energie bij de ander zit en daar zet ik op in”
Ze merken aan hun eigen lijf dat ze fysieke behoefte hebben aan bewegen. Ze vinden het gewoon leuk. Op dat moment is de buursportcoach van SRO een fantastische manier om aansluiting te zoeken. Zij zoeken echt heel gericht, komen zelfs bij je thuis als je wilt. Ze kijken echt wat er is in de wijk voor jouw budget.”
Chemie en bevlogenheid
“De samenwerking met raedelijn was bijzonder. Bijzonder prettig. Je wil iets doen met elkaar daar heb je een hoop energie voor nodig. Er was chemie, bevlogenheid en enthousiasme om dat te gaan doen. En heel veel plezier en dat hielp ongelofelijk,” zegt Caspar enthousiast. “Het was ook veel liefdewerk oud papier, maar dan doet het geen pijn. Eigenlijk doet raedelijn hetzelfde dat ik met klanten doe. Zij zijn ook goed in staat om te luisteren naar waar wij enthousiast van worden en sluiten daarbij aan.”
“Het is een groot project geworden met een projectplan en dat heeft raedelijn voor ons uitgestippeld en voor een belangrijk deel ook uitgevoerd. Dat zijn dingen die wij zelf nooit voor elkaar zouden krijgen. Ik noem het ‘project-denken’, vooruit kunnen kijken wat er nodig is om bij het einddoel te komen. Dat is niet iets waar we in de zorg voor zijn opgeleid. Daar moeten we heel hard over nadenken en misschien lukt dat ook helemaal niet.
En het is allemaal in je vrije tijd en dat betekent als je daar vol op in zet, dan verdien je helemaal niks. Maar met de ervaring en expertise van raedelijn ging het heel erg prettig. Zij weten hoe de hazen lopen. Ze hebben een groot netwerk en kennen alle poppetjes. Daardoor is de samenwerking met SRO (verbinding met de buurtsportcoach) gekomen en een directe lijn met de gemeente met Els Speelman en Kevin Noord.”
Gezondheidsbevordering voor heel Amersfoort
“KeiVitaal is groot geworden. Niet een projectje, maar een stichting met een bestuur met als doel het Amersfoort breed te blijven faciliteren. Het is bijna een beeldmerk geworden. Er is echt veel veranderd. Het is een verschil of je dit doet met een paar praktijken in Noord – dan bel je elkaar met een kladblokje in de hand en dat verwerk je dan in je status – of met heel Amersfoort. We zijn bevlogen en de enige drijfveer die we hebben om dit te doen is om gezondheidsbevordering voor heel Amersfoort toegankelijk te maken. Dankzij SRO en het geld vanuit de gemeente Amersfoort is dat gelukt.”
Google+